A teremtett világ

A teremtett világ sokszínűsége, szépsége és összetettsége elkápráztató! A Teremtő jellemét lehet kiolvasni belőle, mint ahogy egy órakészítő szakember jellemére is lehet következtetni az általa elkészített karórát alaposan megnézve. Megtudhatjuk belőle, hogy szereti a szépet, mert a számlapon látható számok szépek, maga az óra is szép, szereti a pontosságot, precízen szerkesztette össze, nagy odafigyeléssel és gondossággal. Ugyanígy következtethetünk Teremtőnk jellemére is az általa teremtett dolgok alapos megfigyeléséből. Kezdjük a növényeknél. Mivel az embert Isten a szép iránti fogékonysággal teremtette meg, így a legszembeötlőbb a virágok pazar szépsége, a színek és formák felülmúlhatatlan változatossága, plusz még egyedi, hozzájuk tartozó fenséges illatanyaggal is ellátta őket, mert az embernek szaglószervet is alkotott, hogy érzékelhesse ezeket a kellemes illatokat.
Még ma is, ha valami szépet szeretnénk készíteni, egy asztalt vagy egy koncerttermet feldíszíteni, valakit megajándékozni, leginkább a virágokat használjuk erre a célra. Kertjeinkben virágok illatoznak, kaspóinkban, ablakainkban virágok pompáznak. Alkalmi csokraink is virágokból állnak, és ha búcsúznunk kell szerettünktől, még azt is virágok kíséretében tesszük. Ennyire kötődik lelkiségünk a Teremtő által alkotott virágokhoz.
Még a növényeknél maradva: nem hanyagolható el a táplálékforrásként létre hozott zöldség- és gyümölcsarzenál, a különféle magvak, gabonafélék, mind ízre, mind formára és színre külön kedvesek, finomak és egészségesek. Csodálatos egy gondoskodás ez Teremtőnk részéről.